Buhar Odası Kimler Tarafından Ne Sıklıkla Kullanılmalıdır?
Buhar odalarındaki sıcak ve nemli havanın cilde, kalbe ve eklemlere iyi geldiği bilinen bir gerçek. Peki kimler buhar odalarının bu olumlu etkilerinden yararlanabilir? Buhar odası kullanımı için bir sınırlama var mıdır?
Buhar Odası Nedir?
Buhar odalarının, neredeyse kullanan herkesin sağlığına ve güzelliğine olumlu etkileri var. Sıcak ve nemli hava cildinize, eklemlerinize ve kaslarınıza farklı şekillerde etki eder. Cildinizde ilk olarak gözenekler açılır ve alt derinin birkaç tabakası birden temizlenir. Bedeniniz, kasları gevşeterek ve kan akışını geliştirerek tepki verir. Kanınız; bedeninizin her yerine -en narin kılcal damarlara bile- daha fazla oksijen ve besin taşır. Buhar odaları neredeyse her yaşta insan ve her türlü sağlık durumu için güvenli ve yararlıdır
Cesur ve Güzel
Buhar odası terapisine ne sıklıkla gidilmesi gerektiği konusu büyük oranda kişiye bağlı olsa da tarih bize bu konuda ipuçları verebilir. Geçmişte yaşamış toplumlar buhar odalarını birçok sebepten dolayı kullanıyorlardı: Genellikle sağlık ve güzellik için kullanılsalar da, buhar odaları sosyalleşme için de kullanılırdı. Buhar banyosu olarak adlandırabileceğimiz terapilerin geçmişi tarih öncesi zamanlara dayanıyor. İnsanlar volkanlardan çıkan sıcak buharı, hastalıkları iyileştirmek ve temizlenmek için kullanırlardı. Daha sonra, antik Roma'da sosyal sınıfın bir önemi olmaksızın, bütün halkın kullanabildiği umumi banyolar, doğal sıcak kaynak suları ile desteklenirdi. Umumi banyoları kullanan insanlar, soğumak için verdikleri kısa molalar haricinde, bu yapılarda gün boyu güreş ve dans etkinlikleri düzenlerlerdi.
Benjamin Franklin sömürgecilik zamanlarında günlük buhar banyosu yapardı. Sabahları bir saatlik buhar banyosunun ardından kıyafetlerini çıkarıp temiz havaya çıkardı. Gözeneklerinin açılması ve temiz havanın vücuduna girmesi ile bütün hastalıklarının vücudundan buharlaşacağına inanırdı. Bu dönemde sıcak buharlı banyoların haftalık kullanımı, basit tıbbi sorunlar için bir tedavi olarak görülmeye başladı.
Bu kadar zaman geçmesine rağmen, bu durumda pek bir değişiklik olmadı. Günümüzde buhar odaları; fitness salonları, spa merkezleri ve sağlık klinikleri gibi işletmelerde, insan sağlığına olan olumlu etkileri ve rahatlatma özelliği sebebiyle sıklıkla kullanılıyor. Kişisel antrenörlerden, kardiyologlara kadar bütün sağlık uzmanları, düzenli buhar odası kullanımını tavsiye ediyorlar.
Kimler Buhar Odalarından Faydalanabilir?
Sağlıklı yetişkinlerin bir çoğu temizlik ve rahatlama amacıyla haftada bir defa buhar odalarını kullanabilirler. Bu rutin, sağlık durumuna ve kullanım amacına göre günde bir şeklinde de olabilir. Bazen atletler ve diğer fitness tutkunları, buhar odalarını antrenmandan önce ve sonra kullanıyorlar. Sivilce tedavisi gören, kas ve eklem ağrıları çeken, kireçlenme sorunu yaşayan veya anksiyete ve depresyon gibi sıkıntıları olan insanlar -bir doktor aksini söylemedikçe- günde 2 defa buhar tedavisi görebilirler.
Yine doktorları aksini önermedikçe; 13 yaş altı ve 65 yaş üstü insanlar haftada bir buhar banyosu yapabilirler fakat reşit olmayan çocuklara buhar banyosu yaptırılmadan önce mutlaka bir pediatri uzmanı ile görüşülmesi gerekir.
Buhar Odalarını Sınırlandırmak
Araştırmalara göre buhar odaları kalbi yüksek oranda hasarlı olan insanlar için de oldukça güvenli ve faydalı. Yani ciddi sağlık sorunları olan insanlar bile buhar odalarından keyif alabilir. Buna rağmen buhar odaları herkes için bir reçete değildir. Doktorunuz buna karşı çıkabilir veya sıklığını ve buhar banyosu süresini düşürebilir. Daha fazlası, medikal ekipman kullanan insanlar buhar odalarına girerken ekipmanlarından ayrılmak zorunda kalabilirler, bu da ciddi sorunlara yol açabilir.
Enfeksiyon kapmış veya açık bir yaranız varsa buhar odalarını kullanmaktan kaçınmalısınız. Buhar odalarının sık kullanımı, özellikle de kış aylarında, hassas cilt tiplerinde kurumaya yol açabilir. Hassasiyetiniz geçene kadar buhar banyosunu haftada bir kullanın.
Sağlıklı bir yetişkin buhar odalarını haftada bir kullanırken, bir diğeri haftada üç kere kullanabilir. Cilt tipi, yaş, sağlık durumu ve yaşam rutini gibi birçok etken buhar odalarının kullanım sıklığını etkileyebilir.
Uygun bir terapi için, buhar odalarını 15-20 dakikadan fazla kullanmamalı ve tekrar buhar odasına girmeden önce mutlaka 20 dakikalık bir soğuma molası vermelisiniz. Eğer kendinizi fazla bunalmış veya rahatsız hissederseniz buhar odasından derhal ayrılmalı ve dinlenmelisiniz.