Spor Masajı Yüzücüler İçin Neden Önemlidir?

Spor Masajı Yüzücüler İçin Oldukça Faydalı

Diğer bütün spor dallarında olduğu gibi, yüzme de sporcuların sıkça sakatlandığı bir dal olarak karşımıza çıkıyor. Yüzücüler, suda ihtiyaç duydukları güce ulaşabilmek ve yüksek hızlara erişebilmek için, vücutlarındaki tüm kasları kullanıyorlar. Bir yüzücü için, günün sonunda tam bir vücut bakımı oldukça önemli.

Yüzücüler önemli yarışmalar için her gün stresli çalışmalar yapmak ve vakitlerinin çoğunu havuzda geçirmek zorunda kalıyorlar. Yüzme sezonu ve sonrası için spor masajı, yüzücülerin hem mental hem de fiziksel olarak sağlıklı kalmalarına yardımcı oluyor.

4 Temel Yüzücü Sakatlanması

Omuz

omuz sakatlanması için masaj

Yüzücülerin en sık sorun yaşadıkları bölgeleri omuzlarıdır. Omuzların çeşitli biçimlerde sıklıkla kullanılması, yüzücülerin vücutlarına zarar verir. Yarışçılar genellikle belirli tekniklere yoğunlaşırlar. Bu da onların, belirli kas gruplarını diğerlerine oranla çok daha fazla kullandıkları anlamına geliyor. Bu devamlı tekrarlar -doğal olarak- kasların zamanla güç kaybetmesine sebep oluyor.

Yüzücülerin, kas acılarını dindirmek ve kasların fonksiyonunu kaybetmesini önlemek için teknik değiştirmeleri de sıklıkla gözlemlenebilen bir şey. Yüzücü tipi omuz sakatlanması yaşayan atletler genel olarak omuzlarının ön-yan (lateral) kısımlarında acı, yorgunluk ve zayıflık hissederler. Bu durumda yüzücülerin belirli tekniklerle çalışması neredeyse imkansızdır. Sakatlanan yüzücüler genelde tamamen yanlış bir teknikle yüzmeye devam ederler, bu da zamanla çok daha ciddi problemlere sebep olabilir. Bu tip omuz sakatlanmaları kimi zaman yalnızca rahatsızlık veren küçük çaplı bir rahatsızlık olabilirken; kimi zaman iyileşmesi uzun zaman alabilecek ciddi bir hasar olabilir.

Diz

Özellikle profesyonel yarışçılarda sıklıkla görülen diğer bir sakatlanma da; diz sakatlanmasıdır. Yüzme kaynaklı sakatlanmaların yaklaşık %25'i dizle alakalıdır. Kurbağalama yüzme tekniğinde, yüzücü su içerisinde devamlı dizlerinden güç alır. Eğer dizler bu devamlı hareket sırasında yanlış bir konumdaysa, bu durum dizlerde baskı oluşmasına sebep olur; dizlerde şişlik, acı ve kaslarda bitkinlik olur.

Sırt

Yüzme sporu aslında, sırt ve boyun ağrılarını hafifletme konusunda oldukça etkilidir fakat aynı zamanda sırt ağrılarına sebep olabilir. Birçok yüzme tekniği, yüzücünün başını suyun dışına çıkarabilmesi için, ciddi bir sırt esnemesi gerektiriyor. Esneme için yapılan periyodik hareketler, bu devamlı hareketlerin sırta yaptığı baskılar ve yüzme sırasında bacakların kesintisiz hareketi gibi eylemlerin kombinasyonu, sırtın çeşitli bölgelerinde rahatsızlığa ve kas zayıflığına sebep olabilir.

Kas Krampları

Diğer bütün yorucu aktivitelerde olduğu gibi, yüzme de kas kramplarına zemin hazırlar. Kas krampları; kas dokularının istem dışı kasılmasıdır ve bu kasılmaların süresi birkaç saniye ile birkaç dakika arasında değişkenlik gösterebilir. Yüzücüler, sıklıkla kol ve bacak krampları yaşarlar. Kasların kasılması, tamamen iyileşene kadar birkaç kere kasılıp, rahatlayabilir. Kas krampları ciddi derecede rahatsız edici, acı verici ve çekilmez bir hal alabilir. Kramp giren bölgenin çevresi sertleşebilir ve vücudun o bölgesi, sporcunun hareketinin kısıtlanmasına sebep olabilir.

Spor Masajı

spor masajı

Araştırmalara göre spor masajının bilinen 10 yararı var:

  1. Sirkülasyonu geliştirir.
  2. İyileşme sağlar.
  3. Kas ağrılarını hafifletir.
  4. Hareket kabiliyetini ve esnekliği arttırır.
  5. Kasları gevşetir.
  6. Kasılmaları, şişlikleri ve acıyı azaltır.
  7. Kasların yenilenmesini sağlar.
  8. Tekrarlı hareketlerin sebep olduğu sakatlanma riskini düşürür.
  9. Kasların ve bağlantı dokularının gevşemesini ve ısınmasını sağlar.
  10. Mental odağı güçlendirir.

Masaj terapisi, yüzme kaynaklı sakatlanmaların önüne geçme konusunda büyük rol oynayabilir. Spor masajı terapisi, yüzücülerin vücut mekaniklerini düzenleyebilir ve duruş ve kas ile ilgili dengesizlikleri gidermeye yardımcı olabilir. Uzman masaj terapistleri, yüzücülerin vücutlarındaki hassasiyetleri belirleyebilir ve sakatlanmaların önüne geçebilir.

Spor masajı teknikleri, ihtiyaç olduğunda esnekliği geliştirmek, rahatlatmak ve bağlantı dokularını yumuşatmak için uygulanabilir. Masaj terapistleri yüzücülere, denge bozuklukları için esneme ve temel kişisel bakım stratejileri verebilir. Fiziksel etkilerinin dışında spor masajı, yüzücülerin stresle başa çıkmalarına da yardımcı olabilir.

Antrenman Öncesi Spor Masajı

egzersiz öncesi masaj

Spor masajı, yüzme etkinliklerinden önce ve sonra uygulanabilir. Antrenmandan veya yarıştan önce uygulanan spor masajı, kasların ısınmasını, sirkülasyonun gelişmesini ve kas dokularının esnemesini sağlar. Bir spor etkinliğinden önce kesinlikle sert bir masajdan kaçınılması gerekir. Bir rahatlama masajı, sporcunun odaklanmasına ve kendini daha güçlü hissetmesine yardımcı olabilir.

Antrenman Sonrası Spor Masajı

rahatlama için masaj

Antrenman veya yarış sonrası yapılan masaj, yüzme sırasında en çok çalışan kaslara odaklanır. Bu tip masajlar genellikle 30 dakikayı geçmez. Spor masajı, kas kramplarını ve acıyı hafifletmeye yardımcı olmalıdır. Yüzme yarışından sonra yapılan, etkili bir spor masajı, yüzücülerin rahatlamasına ve -fazla çalışan- beynin ve vücudun dinlenmesine yardımcı olur.

Etkili bir spor masajı; yüzme sakatlıkları için oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Uzmanlar problemi belirleyebilir, iyileşme sürecini hızlandırabilir, fonksiyon bozukluklarını giderebilir ve sporcuyu ideal performansına döndürebilir.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp