Lenf Drenaj Masajı Nedir?

Lenf Drenaj Masajı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Lenf drenaj, bir medikal masaj tedavisidir. Bu teknik, lenf akışını geliştirmek ve vücuttaki toksinleri uzaklaştırmak için oldukça hafif baskıları ve uzun, yumuşak, ritmik vuruşları kullanır.

Lenf sistemi vücudunuzun bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olur. "Lenf" berrak ve hafif sarı bir sıvıdır. Hücrelere besin ve oksijen taşır, yolda toksinleri toplar ve bunları lenf bezleri yoluyla dışarı atar. Vücudunuzdaki lenf damarlarının sayısı, kan damarlarının sayısının yaklaşık iki katıdır. Fakat lenf sisteminizde, kanda olduğu gibi bir pompalama sistemi bulunmuyor. Lenf sıvısı; kan damarlarınızdaki basınç ve kaslarınızdaki hareket sayesinde vücudunuzda dolaşabiliyor.

Lenf Drenaj Masajının Tarihi

Manuel lenf drenaj, 1930'larda Danimarkalı çift Emil ve Estrid Vodder tarafından "Lenfoloji" adı verilen baskı uygulamalarına dayanıyor. Bu uygulama Fransa tarafından hızla benimsendi ve kemoterapideki radyasyon uygulamalarının sebep olduğu lenödemi için tıp toplulukları tarafından önerilen bir tedavi yöntemi haline geldi. Bu tedavi yönteminin etkileriyle ilgili yürütülmüş onlarca çalışma ve makale bulunuyor.

Orijinal Vodder tekniğinin geliştirilmesi ve müşterilere daha fazla seçenek sunulmasıyla birlikte manuel lenf drenaj daha fazla tanınmaya başladı. 1970'lerde Michael ve Etelka Foeldi isimli Alman profesörler insanlara hizmet vermek ve terapistleri eğitmek için bir klinik inşa etti. Alman doktor Bruno Chikly Arizona'daki lenf drenaj terapisi okulunda bu tekniği geliştirdi ve bu tekniğin etkilerini lenf sisteminden öteye taşıdı.

Lenf Drenaj Masajı Nelere İyi Gelir?

lenf drenaj ve bağışıklık sistemi

Lenf drenaj masajının genel sağlığınız üzerinde olumlu etkileri vardır. Çünkü lenf, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasının anahtarıdır. Lenf drenajı ve akışını geliştirmek size birçok açıdan fayda sağlar.

Lenf masajı:

  • Basit soğuk algınlığı ve virüslere karşı korur; vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur ve iyileşme ve toparlanma sürecini hızlandırır.
  • Vücudun su tutmasının önüne geçebilir. Lenf sisteminin pompası olmadığı için, eğer uzun süre hareketsiz kalırsanız lenf akışı zorlaşır. Zaman zaman ellerinizin ve ayaklarınızın şişmesinin sebebi de budur.
  • Kilo verme sürecini hızlandırır. Lenf sisteminin gelişmesiyle metabolizma hızınız da gelişir. Bu sayede kalori harcamanız da artar.
  • Manuel lenf drenaj, lenfödemin tedavisinde de kullanılır.

Lenf Drenaj Masajının Cilt Yapısına Etkisi

lenf drenaj ve cilt güzelliği

  • Şişkinlikleri ve lekeleri azaltır.
  • Temiz ve sağlıklı gözeneklere sahip olmanızı sağlar.
  • Yaralı dokuların iyileşmesini hızlandırır. Örneğin deri çatlaklarının görüntüsünü düzeltir.
  • Selüliti azaltır. Bu tekniğin uygulandığı alanlarda kan akışı ve sirkülasyon artar, bu sayede selülit görünümüne sebep olan toksinler vücuttan atılır.

Eğer hamileyseniz, hamilelik şüpheniz veya herhangi bir sağlık sorununuz varsa, düzenli bir ilaç tedavisi görüyorsanız, yakın zamanda bir operasyon geçirdiyseniz ve herhangi bir şeye alerjiniz varsa masaj terapistinizle bunları paylaşmayı unutmayın.

Lenf Drenaj Masajından Ne Beklemelisiniz?

masaj ile rahatlama

Birçok spa uygulamasında olduğu gibi, eğer kendinize rahatlamak için yeterli zamanı verir ve masajdan keyif alırsanız, lenf drenaj masajından sağladığınız yararlar da artacaktır. Kendinizi hazır hissetmeyi bekleyin, masaj tedaviniz için acele etmeyin.

Lenf akışının gelişmesindeki en önemli faktörlerden biri de sıcaklıktır. Bu sebeple lenf drenaj masajı genellikle sıcak odalarda uygulanır. Ayrıca, üşümediğiniz bir ortamda kendinizi çok daha rahat hissedersiniz. Masaj terapistiniz bu tedaviyi büyük olasılıkla bir masaj masasında uygulayacaktır.

Terapistiniz masaja ayaklarınızdan başlayacaktır. Lenf masajında, lenf bezleri yönünde uzun, ritmik vuruşlar ve oldukça hafif baskılar uygulanır. Ana lenf bezleri boyunda, koltuk altında ve kasıklarda bulunur.

Lenf drenaj masajı kendinizi yorgun hissetmenize sebep olabilir. Günün geri kalanında uzanmak veya en azından planlarınızı iptal etmek isteyebilirsiniz. Vücudunuzun tekrar faaliyete geçmesi için kendinize biraz zaman verin.

Yorgunluğun dışında, masaj terapiniz bittikten sonra kendinizi çok susuz hissedebilirsiniz. Günlük hayatında fazla su tüketmeyen insanlar bile masaj terapisinden sonra litrelerce su içebilir.

lenf drenaj için su içmek

Lenf drenaj aslında basitçe sisteminizi "yıkamaktır". Yani bunu her gün bol bol su içerek kendiniz de yapabilirsiniz.

Lenf sisteminiz için yapabileceğiniz en iyi şey, günlük hayatınızda daha aktif olmaktır. En hafif hareket bile sağlıklı bir lenf akışını tetikleyebilir. Kasların hareketi lenf damarlarına baskı uygular ve onların hareket etmesini sağlar.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp