Spor Masajı Nedir?
Birçok profesyonel sporcu, bütün bir antrenman programına yalnızca egzersiz değil, aynı zamanda düzenli bir masajın da dahil edilmesi gerektiğini savunuyor.
Bütün spor dalları farklı kas gruplarını farklı biçimlerde kullandığı için, nitelikli bir spor masajı terapistinin kas ve iskelet sistemi hakkında bilgi sahibi olması ve her bir sporcu için nasıl tedaviler uygulaması gerektiğini bilmelidir. Spor masajı genellikle, İsveç masajı, derin doku, miyoterapi, shiatsu, akubası (acupressure) gibi diğer masaj terapisi türlerinden destek alır.
Spor Masajı Neye İyi Gelir?
Bir spor masajının, hem profesyonel sporculara hem de günlük egzersiz yapan herhangi bir insana sağlayabileceği birçok yarar vardır.
- Kasları gevşetir.
- Yorgunlukla savaşır.
- Eklemlerinizin çevresindeki şişlikleri indirir.
- Sirkülasyonu ve bağışıklık sistemini geliştirir, bu sayede vücut kendini daha hızlı yeniler.
- Vücut direncinizi ve esnekliğinizi arttırır.
- Kalp atışını yavaşlatır ve kan basıncını düşürür.
- Ağır bir egzersiz yaptıktan sonra vücudunuzun daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur.
- Kaslardaki gerginliği azaltarak sakatlığın önüne geçmeye yardımcı olur.
Bunların dışında, spor masajı vücudu okuyarak hassas dokunun veya zayıf kasların olduğu noktaları görebilir ve bu alanları güçlendirerek hasar görmesini engeller. Hatta bazı insanlar, yarışmalara katılan sporcuların sınırlarının da genişlediğine inanıyorlar.
Spor masajı aslında ağır egzersizlerle kendini zorlayan insanlar için geliştirilmiş olsa da, herkes bu terapiyi günlük hayatında alabilir. Eğer tüm gün küçük çocukların etrafında koşturuyorsanız veya fiziksel olarak sizi zorlayan bir işiniz varsa; düzenli bir spor masajı size yardımcı olabilir. Spor masajı, sakatlık yaşayan insanlara bir rehabilitasyon programı olarak da sunulabiliyor.
Önlemler
Spor masajı tedavisi almadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Eğer aşağıdaki durumlardan birine veya birkaçına sahipseniz spor masajı almanız önerilmez:
- Ateş, herhangi bir enfeksiyon veya hastalık
- Açık yara, morarma, kas yırtılması, şişkinlik veya yanık
- Ciddi bir medikal durum veya hastalık
- Cilt enfeksiyonu
Diyabet hastası insanların da bu tedaviyi alması doğru olmayabilir. Bu yüzden mutlaka durumunuzu terapistinize bildirin. Bunların dışında, eğer hamileyseniz veya hamilelik şüpheniz varsa bunu da terapistinizle paylaşmanız gerekir. Ayrıca spor masajı akut veya uzun vadeli mental rahatsızlığı olan insanlar için de uygun olmayabilir.
Masaj terapistleri, masajın ne zaman müşterilerine zarar verdiğini anlayabilmek için eğitim aldılar. Eğer farklı bir durum gelişirse, terapistiniz sizi farklı bir sağlık uzmanına yönlendirecektir.
Spor Masajından Ne Beklemelisiniz?
Spor masajında kullanılan vurma hareketleri neredeyse her zaman kalbe yöneliktir. Bu, kan ve lenf akışını arttırmak için tasarlanmıştır. Tabii terapistinizin bazen ters yönde daha kısa vurma hareketleri yaptığını fark edebilirsiniz. Bu da, kas liflerini esnetmek içindir.
Masaj terapiniz, genellikle elin iç yüzü ve parmaklar kullanılarak yapılan çeşitli vurma hareketleri ile başlayacaktır. Bu sayede vücudunuzdaki dokular ısınacak ve kan akışı artacaktır. Masajın başlangıcındaki bu evrede terapistiniz vücudunuzdaki hassas noktaları belirler ve terapinin ilerleyen zamanlarında bu noktalara daha az basınç uygular.
Masaj terapistiniz, ihtiyacınıza göre farklı teknikleri uygulayabilir.
Ne Sıklıkla Spor Masajı Yaptırmalısınız
Eğer vücudunuzu devamlı fiziksel olarak zorluyorsanız, masaj terapistinizle düzenli görüşmeler ayarlamak harika bir fikir olabilir. Masaj terapilerinizin arasında ne kadar zaman olması gerektiği konusu tamamen antrenmanlarınızın sıklığına ve ağırlığına bağlıdır. Eğer siz bir takvim oluşturamıyorsanız bu konuda terapistinizden yardım alabilirsiniz. Masaj terapileriniz arasında çok fazla zaman olmamasına dikkat edin, aksi taktirde gelişim yavaşlayacaktır.
Spor Masajından Sonra
Spor masajı sizi rahatlatmak ve şımartmak için tasarlanmadı. Bu tekniğin amacı sizi gelecek sakatlıklardan korumak ve vücudunuzun toparlanmasını hızlandırmaktır. Bu masaj terapisi biraz yorgun veya ağrılı hissetmenize sebep olabilir, bu yüzden masaj sonrası kendinize iyi davranmanızda fayda var. Kendinizi toparlamak için yapabileceğiniz en güzel şey masajdan sonra duş almak veya biraz uzanıp vücudunuzu dinlendirmektir.
Spor masajından sonraki birkaç saatlik sürede ağır yememeniz ve alkol almamanız tavsiye edilir.
Masajın vücutta dehidrasyon gibi bir etkisi olabilir, bunun önüne geçmek için masajdan sonra bol su içtiğinizden emin olun.
Spor Masajının Çeşitleri
Spor masajı, spesifik sakatlanmalara veya farklı egzersizlere göre değişiklik gösterebilir. Egzersiz rutininizin ve sağlık sorunlarından farklı olarak, spor etkinliklerinden önce veya sonra da terapiniz değişiklik gösterebilir.
- Bakım veya antrenman masajı
- Spor etkinliği sonrasında masaj
- Spor etkinliği arasında masaj
- Spor etkinliği sonrası masaj
- Rehabilitasyon masajı