Sporcular İçin Masaj
Bütün masaj teknikleri farklı amaçlar doğrultusunda, farklı aralıklarla uygulanır. Peki sporcular için en uygun masaj tekniği nedir?
Kısa bir süre önce masaj, toplum tarafından bir lüks olarak görülüyordu fakat günümüzde neredeyse herkes, özellikle de profesyonel antrenörler ve sporcular, yakınlarındaki spa merkezlerini araştırıyor. Masajın sporcular tarafından sıklıkla tercih edilmesinin sebebi yalnızca iyi hissettirmesi değil. Araştırmalara göre masajın, vücudun fonksiyonelliği üzerinde çeşitli olumlu etkileri var. Örneğin sporcular; masaj sayesinde vücutlarını daha hızlı toparlayabiliyor ve sakatlanmaların önüne geçebiliyorlar.
Tabii ki böyle bir masaja ihtiyaç duymak için profesyonel bir sporcu olmanıza gerek yok; düzenli bir egzersiz programı olan her insan bu hizmeti alabilir. Daha iyi performans, hafif sakatlanmaların engellenmesi, kas ağrılarında hafifleme ve kasların daha hızlı toparlanması; derin doku (deep-tissue) masajının faydalarından yalnızca birkaçıdır.
Masajın Anatomik Yararları
Bir vücuda masaj yapıldığında temelde iki şey meydana gelir. İlki, masaj terapistinin uyguladığı baskı ve ellerinin hareketi, vücudun mekanik bir tepki vermesini sağlar. İkincisi ise, sinir uçlarının uyarılması ile refleks tepkileri gerçekleşir. Bu iki tepki sayesinde kardiyovasküler sağlığa iyi gelecek birkaç durum gerçekleşir:
- Kan damarları genişler ve bu sayede kan sirkülasyonu artar.
- Sirkülasyonun artması, vücuda daha fazla oksijen taşınmasını sağlar. Dokulara daha fazla besin ulaşır ve vücudun toksinleri atması kolaylaşır.
- Kalp ritmi yavaşlar. Bu sayede vücuttaki baskı azalır.
Kardiyovasküler faydalarının yanında, masaj terapisi gören sporcular kas sistemlerinde de birkaç fayda gözlemleyebilirler:
- Kas ağrılarında azalma olur ve azalan baskı sayesinde vücudun kendini toparlama süresi kısalır.
- Kasların esnekliği, dolayısıyla hareket kabiliyetleri artar.
Sporcular İçin Masaj Türleri
Masaj terapisi alan sporcular için ağrıların azalması, kasların rahatlaması ve doğal iyileşme süresinin kısalması, masajın en önemli faydalarındandır ama herhangi bir masaj bütün bu faydaları aynı anda sağlayamaz. Egzersiz yapan insanlar ve sporcuların en iyi sonuçları alabilmek için tercih edilebilecekleri bazı masaj teknikleri var:
- Spor Masajı: Bu teknik, sporcunun alanına göre farklılık gösterebilir. Alan bir yana, bu masaj tekniğinde en önemli nokta; masajın ne zaman yapıldığıdır. Bir spor etkinliği veya egzersiz öncesi masaj kasları ısındırmak ve esnetmek, spor veya egzersiz sonrası masaj ise kas ağrılarını gidermek ve kasları rahatlatmak amacıyla yapılır.
- Derin Doku Masajı (Deep Tissue Massage): Eğer vücudun belirli bir noktasında problem varsa, genellikle bu masaj tekniği tercih edilmelidir. Örneğin, belirli bir hareket sırasında dizleriniz ağrıyorsa, belirli noktalardaki kaslara ve dokulara uygulanan sert bir basınç ile bu sorun çözülebilir. Uygulanan basınç, terapi gören insanda ağrıya sebep olabilir fakat kaslardaki ağrıyı ve baskıyı hafifletmek için yüksek oranda basınç uygulamak gerekebilir. Bu yüzden sporcuların, aromaterapi veya hafif doku (soft-tissue) masajı yerine, spor alanında fayda sağlayabilecekleri derin doku veya spor masajını tercih etmeleri daha doğru olacaktır.
Masaj Terapisine Ne Sıklıkla Gidilmeli?
Masaj terapileri, antrenmana çok benzer; ne kadar düzenli ise, o kadar olumlu sonuç alırsınız. Eğer devamlı artan olumlu sonuçlar almak istiyorsanız, kısa ve düzenli aralıklarla masaj terapisi almalısınız.
Bir spor etkinliğinden önce veya sonra masaj terapisi alacaksanız, aklınızda bulunması gereken 2 önemli nokta var:
- Masaj terapileri yalnızca problem çözmek için değil, aynı zamanda tedbir almak için de uygulanabilir.
- Terapilerin sonuçları kısa ömürlüdür. Bu yüzden düzenli bir masaj takvimi oluşturmanız gerekiyor.
Profesyonel sporcular ve yüksek seviye egzersiz yapan insanlar için en uygun aralık bir haftadır. Eğer bu mümkün değilse, en fazla iki haftada bir masaj terapisi alabilirsiniz. Antrenmanları fazla ağır olmayan insanlar için 30 günlük bir periyot önerilebilir fakat bu aralıklar kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bir takvim belirlemeden önce mutlaka bir spa merkezine danışmalısınız.