En Yaygın 9 Masaj Tekniği
Günümüzde İsveç ve derin doku gibi klasik tekniklerden, Shiatsu gibi daha egzotik tekniklere kadar birçok farklı masaj tekniği bulunuyor. İster yalnızca rahatlamak isteyin, ister bir sağlık sorununuza çözüm arayışında olun; eğer içeriklerini bilmiyorsanız kendinize uygun masaj tekniğini seçmek oldukça kafa karıştırıcı olabilir.
1. İsveç Masajı
Masajın en standart halini birçok klinikte, spor salonunda ve spa merkezlerinde bulabilmeniz mümkün. Terapi göreceğiniz yer neresi olursa olsun, İsveç masajı ile "masaj terapisi" terimlerinin sıklıkla aynı anlamda kullanıldığını görebilirsiniz. İsveç masajının temelini, masajın Asya formlarındaki enerji temelli tarzdan çok, Batı'nın anatomi ve psikoloji konseptleri oluşturuyor. Masaj terapistleri genellikle masaja losyon ve yağların da yardımıyla genel vuruşlarla başlıyor. Daha sonra bu genel vuruşların yerini, problemli alanları belirlemek için uygulanan spesifik vuruşlar alıyor.
İsveç masaj terapisinde 5 temel vuruş tipi bulunur:
- Efloraj: Uzun ve sakin vuruşlar
- Petrisaj: Yoğurma, çekme ve germe
- Ovma: Küçük dairesel hareketler
- Dokunma: Vurma
- Titreşim: Sallama ve sarsma
İsveç masajı tüm vücut kaslarında rahatlama sağlar. Eğer bir sakatlığınızın iyileşme sürecindeyseniz bu teknik size iyi gelebilir.
2. Aroma Terapi Masajı
Aroma terapi masajı, masaj yağına özel bitki özleri eklenerek uygulanan bir İsveç masaj tekniğidir. Çiçeklerden ve diğer bitkilerden elde edilen, rahatlatıcı kokulara sahip olan bitkisel yağların iyileştirici etkilerinin bulunduğuna inanılıyor. Masaj terapisinde kullanılacak yağlar özel ihtiyaçlara uygun olarak tercih edilebilir ama terapistler genellikle rahatlık, enerji veya canlılık verecek yağların bir karışımını kullanır.
Aromaterapi masajının yatıştırıcı etkisi baş ağrısı, uykusuzluk, bazı sindirim sorunları, sırt ağrısı ve hatta regl öncesi semptomları gibi birçok farklı durum için yardımcı olabilir.
Aromaterapi masajından önce yağlarda kullanılan bitkilere karşı alerjiniz olmadığından emin olun. Bu bitki özleri ciltte alerjik reaksiyona sebep olabilir.
3. Sıcak Taş Masajı
İsminden de anlayabileceğimiz üzere sıcak taş masajında sıcak taşlar kullanılıyor. Terapist, vücudun spesifik noktalarına sıcak, pürüzsün taşlar yerleştirir. Bu masaj tekniğinde kullanılan taşlar genellikle ısıyı tutabilen bir volkanik taş olan bazaltlardır.
Taşların sıcaklığı rahatlatıcı bir etki yaratır ve gergin kasları gevşetir. Bu sayede terapist kas gerilimi olan noktalara kolaylıkla ulaşabilir.
Eğer yüksek kan basıncı, diyabet, kalp hastalığı veya varis gibi belirli sağlık sorunlarınız varsa, sıcak taş masajı almadan önce mutlaka doktorunuza başvurun.
4. Derin Doku Masajı
Derin doku masajı, düğümlenmiş kasları ve kasların daha derin katmanlarındaki spesifik problemleri hedefleyen, tedavi edici bir masaj tekniğidir.
Derin doku masajında uygulanan basınç genellikle İsveç masajına göre çok daha sert olabilir fakat etkili olması için sert olmasına gerek yoktur. Eğer acı çekiyorsanız, masaj terapistinizin bunu bilmesini sağlayın.
Bu masaj tekniği genellikle kronik ağrı veya hareketi kısıtlayan kalıcı sakatlanma yaşayan insanlar için yararlıdır. Derin doku masajı kireçlenmenin de azaltılmasına yardımcı olabilir.
5. Shiatsu Masajı
Japon geleneklerinden gelen shiatsu, masaj terapistinin parmaklarını ve bazen de elinin ayalarını kullanarak bölgesel basınç uyguladığı ritmik bir masaj tekniğidir. Uygulama yapılan her bölge 2 ile 8 saniye arasında tutulur.
Çin tedavi yöntemlerinin kökleri ile, shiatsu masajı vücudun akubaskı noktalarını taklit ederek enerji akışını geliştirmeyi ve vücut dengesini tekrar sağlamayı hedefler.
Bu masaj terapisinde yağ veya losyon kullanmaz, bu sebeple terapi görecek kişi kıyafetleri ile tedavi görebilir. Shiatsu genellikle yerde veya alçak bir masaj masası üzerinde uygulanır ve genellikle tedavi gören insanı stres temelli sağlık sorunlarından ve genel olarak stresten korur. Bu masaj tekniğinin kireçlenmeye, uykusuzluğa, sırt ağrılarına ve siyatik hastalığına iyi geldiğine inanılır.
Shiatsu, sakatlanmalara ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelebilir.
6. Thai Masajı
Destekli yoga, pasif esneme ve basınçlı masaj hareketlerinin bir karışımı olan Thai masajı, masajın diğer formlarına göre daha enerji vericidir. Bu teknik terapistin bir dizi duruşlar yapmanızı sağlaması ve yerde bir mat üzerinde uygulanması sebebiyle yogaya benzer.
Shiatsuda olduğu gibi Thai masajı da vücudun enerji seviyesini düzenlemekle ilgilidir. Masaj terapisti stresi azaltmak ve esnekliği geliştirmek amacıyla vücudun enerji noktalarına ritmik basınçlar uygular.
Bu tip bir masaj kas spastisitesini ve sırt ağrılarını azaltabilir ve denge problemlerine yardımcı olabilir.
7. Hamilelik Masajı
Doğum öncesi masajı olarak da bilinen hamilelik masajı çoğunlukla anneyi rahatlatma amacıyla uygulanır. Birçok hamile kadın, özellikle de son aylarda alt bel ağrısı çekiyor. Doğum öncesi masajı bu ağrının ilaçlar olmadan, güvenli biçimde geçirilebilmesine olanak sağlıyor.
Bu masaj tekniğini uygulayacak terapist, kadının vücudunu masaj sırasında doğru kontrol edecek ve belirli hareketlerden kaçınacak şekilde özel bir eğitim almıştır. Bu masaj tekniği için genellikle özel masaj masaları bulunur. Bu masaj terapisini almak istiyorsanız işinde uzman bir terapistle çalıştığınızdan emin olmalısınız.
8. Refleksoloji
Masaj terapisti bu teknikte vücudun rahatlamasını ve iyileşmesini sağlamak için parmak basıncını ve yoğurma, sıkıştırma gibi teknikleri kullanır. Refleksoloji, organlara ve bazı vücut bölümlerine bağlı enerjilerinin olduğuna inanılan, el ve ayaklardaki "refleks alanlarını" kullanır. Refleks noktalarına uygulanan basınçla, terapist sinir sisteminizi dengeleyebilir ve endorfin salgılamanıza sebep olabilir.
Özellikle de bütün gün ayakta duruyor ve bu sebeple ayaklarınız ağrıyorsa, bu masaj tekniği oldukça rahatlatıcı olabilir.
9. Spor Masajı
Sakatlıkların önüne geçmek ve sakatlıkları iyileştirmek için tasarlanmış bu masaj esnekliği ve atletik performansı arttırabilir. Sporcular bu masajı etkinliklerden önce hazırlanmak için veya etkinliklerden sonra toparlanmak için yaptırabilirler.
Spor masajının arkasındaki fikir, vücudun hafif dokularını manipüle etmek ve sporcunun alanına göre belirli kas gruplarına odaklanmaktır. Bu masaj tekniği kan akışının, hareketin ve esnekliğin gelişmesini sağlar.
Spor masajında vuruşlar genellikle İsveç masajından daha hızlıdır. Terapist masaja vuruşların yanında baskı noktası terapisini, sıkıştırmaları, ovmaları ve eklem hareketlerini de dahil edebilir.